Klor
Profesyonel su arıtma çözümleri adına çeşitli kimyasal maddeler suyun içerisindeki istenmeyen bazı maddeleri arıtmak için yeterli geliyor. Klor olarak bilinen ve sodyum hipoklorit diye de bilinen madde, yoğun klor bulunan suyun kaliteli hale gelmesini sağlıyor.
Su dezenfektasyonu hemen hemen neredeyse tüm şebeke suları için uygulanan yöntemler arasında yer alıyor. Klor içeren suyun insan sağlığına zararlı olması ve lezzet bakımından da güzel olmaması düzenli aralıklarla suya klor eklenmesi yaygın yararlanılan tekniklerden biridir.
Su içerisinde bulunan ve kullanıcıların sağlığını tehdit eden pek çok zararlı bakteriden uzun vadede kurtulmanın yolu klor’dan geçmektedir.
Su Arıtma Sitemlerinde Klorun Önemi
İleri teknoloji imkânları dahilinde hizmete sunulan su arıtma sistemleri, bir takım kimyasalların kullanımı ile daha faydalı hale geliyor. Steril su elde edebilmek için çeşitli filtrasyon özelliklerine sahip cihazlar, suyun istenen şekle gelmesine katkı sağlıyor. Klor da etkisi yüksek ürünlerden biri olduğu için kullanımı sırasında dikkatli olmak gerekiyor.
Su deposu bulunan alanlarda klorlama işlemi için belirli bir süre beklemek gerekiyor. Tüm su miktarına eşit oranda klorun etki ettiğinden emin olmak için bu gereklidir. Su arıtma sistemi teknolojileri ters ozmoz ve ultrafiltrasyon gibi kavramların hayatımıza girmesini kaçınılmaz hale getirdi.
Bu tür gelişmiş teknolojilerin performansını artırma özelliğine sahip olan klor, suyun PH değerini ideal seviyeye getirmede de yardımcı olmaktadır.
Klor Nasıl Kullanılır?
İçeriği yüksek oranda kimyasal içeren su arıtma klorunun mutlaka su arıtma sistemi yetkilileri tarafından profesyonelce uygulanması gerekir. Her suyun farklı özelliklere ve içeriğe sahip olduğu düşünüldüğünde, mevcut suyun özellikleri göz önüne alınarak klor miktarının ayarlaması yapılmalıdır.
Dozaj pompası isimli mekanizma ile suya karıştırılan klorun verimli olabilmesi için bilinçli kullanım şekli çok önemlidir. Yüksek miktarda sodyum hipoklorit daha fazla su dezenfektasyonu anlamına gelmeyeceği için mutlaka gereken miktarda kullanım dozajına dikkat edilmelidir.
Klorun Yararları
Hâlihazırda kullanımda olan ham suların içeriğinde zararlı ve kimyasal dolu pek çok madde bulunuyor. Doğrudan insanların bu suyu tüketmeleri ya da ciltlerine temas etmesi birçok sağlık sorununu beraberinde getireceği için su arıtma sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Sistemin önemli bir parçası niteliğindeki klor sıvı formu ile suya karıştırılması kolay ve etki oranı yüksek kimyasallardan biridir. Suyun belli bir süre beyaz bir renk almasına neden olan ve geçici görüntüye neden olan bu kimyasal madde pratik bir şekilde suyun temizlenmesi ve zararlı bileşenlerinden arındırılması için gerekli bir yöntemdir.
Gaz klor kullanımı da yaygın bir yöntem olsa da, sıvı klorun daha ekonomik ve kullanışlı bir uygulama alanı oluşturması çoğu kişinin tercihini sıvı ambalajlardan yana kullanmasına neden oluyor.
Neden Klor Kullanılıyor?
Evsel su arıtma sistemlerinde tercih edilmemekle birlikte, endüstriyel su arıtma sistemlerinin çalışma performansını yükselten klor su sterilizasyonu alanında sıkça karşılaşılan maddeler arasında yer alıyor.
Yüksek kapasiteli su ihtiyacı olan endüstrilerin bu ihtiyacını en kaliteli şekilde karşılamak için klorlama işlemi cihazların kullanım ömrünü uzatan uygulamalardan biridir.
Ham haldeki suyun içerisindeki sayısız madde ve bakteriyi filtrasyon işlemine tabii tutmadan önce klor kimyasalının karıştırılması arıtma işleminin daha hızlı ve faydalı olmasını sağlıyor.
Klorun sudan arındırılması aşamasının daha az maliyetli olması kullanıcıların endüstriyel alanda bu tür ürünlere yönelmelerine neden oluyor.